Απο την Ειρήνη Πασχαλέρη BSc, MSc Βιολόγο- Ειδικευμενη στη Διατροφή, Αρθρογράφο Υγείας και Co-founder του eshop καλλυντικών χωρίς χημικά www.hautenature.net

Ποια συστατικά των καλλυντικών και μακιγιάζ πρέπει να αποφεύγουμε στην εγκυμοσύνη?

Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας! Ειναι λοιπον σημαντικό να αναρωτηθούμε τι περιέχουν τα δεκάδες προιόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, ειδικά εμείς οι γυναίκες, για την φροντίδα μας. Κάποια απο αυτά περιέχουν συστατικά που μόνο καλό δεν μας κάνουν και ειδικά στην εγκυμοσύνη μπορούν να βλάψουν το έμβρυο.

Ποια συστατικά να αποφεύγετε:

Ρετινόλη και τα παράγωγα της (Retonoids): Είναι συστατικά αντιγήρανσης που συνήθως αναφέρονται στην ετικέτα ως retinoid acid, isotretinoin, retinanaldehyde, adapalene, tazarotene, retinylpalmitate, tretinoin. Αποφύγετε τα εντελώς κατα την περίοδο της εγκυμοσύνης αφού έχουν ενοχοποιηθεί οτι προκαλούν βλάβες στο έμβρυο.

Parabens: Ειναι πλέον λίγο πολύ γνωστα σε όλους μας φού χρησιμοποιούνται απο τη βιομηχανία των καλλυντικών για να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής των προιόντων στο ράφι. Υπάρχουν κρέμες πολύ γνωστών εταιρειών οι οποίες μέχρι να φτάσουν στο beauty care σας μεσολαβουν 5 ή 6 χρόνια απο την ημερομηνια παραγωγής τους!!

Το πρόβλημα με αυτές τις ουσίες είναι οτι μιμούνται τα οιστρογόνα και έτσι η χρόνια συχνή χρήση τους μπορεί να είναι βλαπτική.
Αναγνωρίζονται εύκολα στις ετικέτες αφού όλα τελειωνουν σε paraben π.χ methylparaben, propylparaben…

Phthalates: Ειναι τα συστατικά που δίνουν το άρωμα στο προιόν και συνήθως κρύβονται πίσω απο την ονομασία ‘ fragnance’. Και αυτα όπως τα parabens μιμουνται τη δράση των οιστρογόνων

Φορμαλδευδη (Formaldyhydes): Δεν υπάρχει στη λίστα των συστατικών αλλα είναι υποπροιον των : DMDM, quaternium-15, hydantoin, imidazolidinyl urea, diarolidinyl urea, polyoxemethylene urea. Την βρίσκουμε συνήθως στα βερνίκια νυχιών και στις κόλλες για βλεφαρίδες αλλα και σε κάποια αφρόλουτρα ακομα και παιδικά!

Αιθέρια έλαια: σε μικρές δόσεις δεν βλάπτουν αλλα γενικά δεν ενδεικνυται η χρήση τους την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Τι να χρησιμοποιείτε:

Αυτό δεν σημαίνει οτι θα σταματήσετε να περιποιήστε τον εαυτό σας όταν είστε έγκυος ή θηλάζετε!
Ισα ισα οι αλλαγές που γίνονται στο σώμα, τα μαλλιά, την επιδερμίδα επιβάλλουν να είμαστε πιο σχολαστικές στην φροντίδα τους ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ!!

Μετα απο δυο εγκυμοσύνες που πέρασα η ίδια και πολύ μελέτη, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσω τα πρόσθετα συστατικά στις ετικέτες των καλλυντικών που χρησιμοποιούσα δημιούργησα μαζί με την beauty blogger αδερφή μου Ελενα Πασχαλέρη ένα e shop διαφορετικό απο τα άλλα...

Το hautenature.net οπου συγκεντρώσαμε όλα τα ασφαλή μη τοξικά καλλυντικά που όμως λειτουργούν, έχουν υπέροχη υφή και θα τα αγαπήσετε όπως και εμείς.

Ειδικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού επιλέξτε τα προιοντα σας απο την κατηγορία Εγκυος- Μωρό –Παιδί οπου θα βρείτε ασφαλή βερνίκια νυχιών χωρίς φορμαλδευδη, δραστικές κρέμες περιποιησης χωρις parabens , προιοντα μακιγιαζ χωρις μόλυβδο, αποσμητικά χωρίς αλουμίνιο και άλλα πολλά.